Het kan even schrikken zijn. Jouw lieve hond die ineens gromt. Naar jou of een ander mens of dier…
Helaas word er nog wel eens geadviseerd om grommen te bestraffen, omdat je “moet laten zien dat je de baas bent”.
Dit is een zeer schadelijk advies. Want een hond die gromt, doet dit niet om de baas te spelen, maar om een grens aan te geven. Hij voelt zich op dat momemt zeer onprettig en doet zijn best om in zijn taal te zeggen: “hou alsjeblieft op, ik wil niet bijten”.
Wanneer we grommen bestraffen of niet serieus nemen, ontstaat het risico dat de hond de volgende keer niet meer gromt maar direct bijt. De hond leert namelijk dat grommen niet werkt.
Voordat een hond gromt, gebeurt er nog heel erg veel! Honden hebben geen woorden om uit te leggen dat ze zich niet comfortabel voelen. Ze communiceren via lichaamstaal. Signalen dat een hond zich niet prettig voelt zijn bijvoorbeeld: tongelen, oogwit laten zien, oren naar achteren, gewicht naar achteren verschuiven, fronsen, gapen, verstijven, wegkijken… als we leren om deze signalen in verschillende contexten te herkennen, kunnen we tijdig handelen en en daarmee voorkomen dat onze honden zich genoodzaakt voelen om duidelijker te communiceren.
Dit is niet altijd makkelijk, want iedere hond communiceert op zijn eigen manier. Daarom is het heel belangrijk om je hierin te verdiepen én jouw eigen hond goed te leren “lezen”.
Wanneer jouw hond gromt, neem dan als eerste rustig afstand van dat degene wat hem zorgen baart. Als de hond naar jou gromt, beweeg dan rustig weg van de hond. Staar hem niet aan, maar draai je hoofd en lichaam rustig van de hond weg.
Vervolgens ga je de situatie analyseren. Wat gebeurde er? Wat deed de hond? Wat deed ik? Is er mogelijk sprake van pijn of ongemak? Achterhaal de oorzaak, eventueel met behulp van een deskundige.
Grommen is volkomen natuurlijke communicatie. Het is aan ons als begeleider om onze honden niet in situaties te brengen waarin ze zich genoodzaakt voelen om te grommen.
Liefs, Margot