"Honden kunnen praten, het is een kwestie van hun taal leren begrijpen"

Om een goede relatie op te bouwen is het belangrijk dat je elkaar begrijpt. Dit is voor de relatie tussen mens en hond niet anders. Helaas gaat het hier nog wel eens mis. Dit komt omdat honden op een hele andere manier communiceren dan mensen. Honden communiceren voornamelijk via lichaamstaal en mensen uiten zich vooral verbaal. Dit betekent dat wij moeten leren KIJKEN naar wat een hond wil ZEGGEN.

Hondentaal is vaak subtiel en soms gaat het erg snel. Het vergt wat kennis om dit goed te kunnen herkennen. Wanneer de subtiele communicatie van de hond gemist wordt of er wordt niet naar geluisterd, kan stress ontstaan. Hierdoor kan de hond zich genoodzaakt zien om duidelijker en dreigender te communiceren. Denk hierbij aan tanden laten zien, grommen, blaffen en uitvallen. Deze communicatie begrijpen we vaak wel en noemen we dan “ongewenst”.
Wanneer we de hond dan gaan straffen, vergroten we het probleem want er ontstaat nóg meer onbegrip en frustratie en de relatie tussen hond en begeleider kan beschadigd raken.

Honden zijn conflict-vermijdende dieren. Zij hanteren een scala aan gedragingen die door Turid Rugaas zijn omschreven als kalmerende signalen. Honden gebruiken deze signalen preventief, om conflict te voorkomen en behoefte te communiceren. 

Enkele voorbeelden van kalmerende signalen zijn: tongelen (de tong snel over de neus heen bewegen), gapen, knipperen met de ogen, wegdraaien, oogwit tonen, pootje heffen, curven en overspronggedrag (plots iets anders doen wat niet in de context past, zoals druk snuffelen of zichzelf krabben). 

Om het nog ingewikkelder te maken: de context is ook van belang. Gapen bijvoorbeeld, dat doen honden ook wanneer ze moe zijn. De bek aflikken (tongelen), dat kan een hond ook doen nadat hij gegeten heeft. Je hoeft ook niet direct in paniek te raken als je hond een keer een kalmerend signaal laat zien, maar wees alert. Zeker wanneer jouw hond meerdere signalen na elkaar laat zien! De hond laat hiermee heel duidelijk weten dat hij zich niet prettig voelt. Luister dan naar je hond en vergroot de afstand of haal je hond uit de situatie! 

Wat helpend kan zijn is om jouw hond te filmen in verschillende situaties. Dit kun je dan later (eventueel vertraagd) terugkijken. Kijk goed naar de context en naar de signalen die jouw hond laat zien. Dit kan echt inzicht geven. Het vraagt oefening om hun taal te leren begrijpen. Wees vooral nieuwsgierig! Het zal de relatie tussen jou en je hond verbeteren. Je leert beter begrijpen hoe jouw hond zich voelt en wanneer hij je hulp nodig heeft.

Liefs, Margot

Boekentip:
Turid Rugaas – Kalmerende signalen
Lili Chin – Doggie Taal

Deze blogpost is met liefde en zorgvuldigheid geschreven door Margot Tiemessen, Indigo Hondenwelzijn. Het delen of verspreiden van deze informatie zonder bronvermelding is niet toegestaan.

Hee, ik ben Margot

Leuk dat je er bent! Met het schrijven van blogs wil ik hondeneigenaren informeren en inspireren tot een positieve en begripvolle omgang met hun dier. Klik hier voor meer informatie over mij en mijn aanbod.

meer blogs