Hoe kunnen mindfulness technieken jou én je hond helpen?
Om te kunnen overleven heeft ons brein zich ontwikkeld om te letten op bedreigingen. In de prehistorie hadden we regelmatig te maken met acuut gevaar. Daar stond je ineens oog in oog met een sabeltandtijger. Dan is het heel handig dat jouw systeem direct kan reageren!
In ons huidige leven zijn de “bedreigingen” vaak meer van cognitieve aard. Denk aan financiële zorgen of stress op het werk. Maar ook zorgen en uitdagingen die we soms ervaren met onze hond.
Door uit te gaan van het “worst case scenario” probeert je brein zichzelf eigenlijk te kalmeren. Dit kalmerende effect is maar van korte duur, waardoor je in een vicieuze cirkel beland. Met als resultaat: Hallo piekeren! En dan maken we ons ook nog vaak zorgen over dingen die in de toekomst mogelijk kunnen proberen maar die in het NU niet eens een probleem zijn. Zonde van je tijd en energie!
Je kunt je brein her-programmeren. Niet zozeer door enkel positief denken maar door anders met je gedachten om te gaan. Een gedachte is slechts een gedachte. We hebben er zo’n 50.000 per dag en vooral de negatieve blijven in ons hoofd zitten. Dat betekent niet dat die gedachten ook waar zijn.
Mindfulness kan je hierbij helpen. Merk je bijvoorbeeld dat je gespannen de omgeving aan het scannen bent tijdens het wandelen met jouw hond? Omdat je bang bent voor wat er mogelijk zou kunnen gebeuren? Dit zorgt er vaak voor dat we hoog en oppervlakkig gaan ademhalen. Probeer eens bewust 10 keer diep in- en uit te ademen. Maak je uitademing langer dan je inademing. Adem bijvoorbeeld 4 tellen in, houdt 7 tellen vast en adem 8 tellen uit. Dit helpt direct om jouw zenuwstelsel te kalmeren en jouw hond merkt dit.
Welke gedachten leiden je af tijdens het bewust ademhalen? Observeer ze zonder oordeel. Een gedachte is slechts een gedachte, meer niet. Ga terug naar je ademhaling.
Door dit vaker te doen zul je merken dat je makkelijker je gedachten kunt laten passeren.
Een andere oefening:
Wanneer je gegrepen wordt door negatieve gedachten, let dan eens op je omgeving. Concentreer je op het heden. Wat zie, ruik, proef of voel je? Probeer het goede te zien in het heden. Wat bewonder je?
Mindfulness kan jou helpen om je hond te helpen. Piekergedachten staan de verbinding met jouw hond in de weg. Jouw hond leeft in het hier en nu. Door hem daar te ontmoeten, sta je automatisch meer in verbinding.
Een andere tip is een dagboekje bijhouden. Schrijf bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen 3 dingen op die vandaag goed gingen met je hond en waar je dankbaar voor bent ❤️
Liefs, Margot
Deze blogpost is met liefde en zorgvuldigheid geschreven door Margot Tiemessen, Indigo Hondenwelzijn. Het delen of verspreiden van deze informatie zonder bronvermelding is niet toegestaan.