Jouw hond beter begrijpen
Advies bij gedragsproblemen
Samenleven met een hond, het kan uitdagingen met zich meebrengen. Jullie spreken een andere taal en dat kan er soms voor zorgen dat jullie elkaar niet zo goed begrijpen. Wil jij weten waarom jouw hond doet wat hij doet? Wil je graag weten hoe je jouw hond op liefdevolle, welzijnsgerichte wijze kunt ondersteunen? Lees dan verder!
Herken je dit?
- Mijn hond valt uit naar mensen, dieren of objecten
- Mijn hond is angstig
- Mijn herplaatser uit het asiel of buitenland heeft moeite met aanpassen
- Mijn hond blaft veel
- Mijn hond vind het niet leuk als we bezoek ontvangen
- Wandelen met mijn hond is niet leuk
- Ik wil mijn hond graag beter begrijpen
- Ik wil een puppy of herplaatser adopteren en graag preventief advies
"Your dog is not being a problem, your dog is having a problem"
Mijn werkwijze
Wanneer je kiest voor een gedragsconsult, gaan we samen de diepte in. We zoomen in op jullie leven samen en we gaan op zoek naar de oorzaak en de functie van het gedrag. Mijn doel is niet om het gedrag van jouw hond te “fixen”. Gedrag is slechts een symptoom. Er schuilt een emotie en een behoefte achter. Als we deze in kaart kunnen brengen, kunnen we jouw hond beter helpen.
Ik geef je handvatten en tips waar je mee aan de slag kan, maar ik geef ook uitleg. Bijvoorbeeld over emoties en hoe honden leren, maar ook over de bijzondere, subtiele manier waarop honden communiceren: de kalmerende signalen. Dit zorgt ervoor dat jij de taal en behoeften van jouw hond beter gaat begrijpen. Jouw hond voelt zich hierdoor gehoord en begrepen. Wat er voor gaat zorgen dat jullie meer verbinding en harmonie gaan ervaren.
We gaan ook bekijken welke aanpassingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat jouw hond zich beter gaat voelen in de huidige situatie en hoe je invulling kunt geven aan de natuurlijke behoeften van jouw hond. Deze aanpassingen zorgen voor een reductie van stress en kunnen sommige gevallen al voldoende kan zijn om het probleem voor een groot deel op te lossen.
Soms is er meer nodig. We plannen dan één of meerdere vervolgconsulten waarbij we praktisch aan de slag gaan met jullie uitdaging. Hoe een vervolgconsult eruit komt te zien en hoeveel vervolgconsulten nodig zijn, is afhankelijk van jullie situatie en altijd maatwerk.
Ik maak gebruik van wetenschappelijke, moderne en positieve trainingstechnieken. Ik werk niet met technieken gebaseerd op angst, intimidatie, frustratie, dwang of het onderdrukken van gedrag. Ik hecht veel waarde aan een positief en veilig leerklimaat, voor jouw hond maar ook voor jou.
Ik hanteer een holistische werkwijze. Daarmee bedoel ik dat ik kijk naar het totale plaatje van je hond. Alles is met elkaar verbonden. Daarom werk ik graag samen met andere professionals zodat we het optimale uit de gedragsbegeleiding kunnen halen. In overleg kan ik jullie doorverwijzen naar goede specialisten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om eerst (vermoeden van) een fysiek probleem aan te pakken of uit te sluiten.
Wil je meer weten over mij, mijn visie en werkwijze? Klik dan hier!
Praktische zaken
Zo gaan we het aanpakken
- Je ontvangt van mij een uitgebreid intakeformulier zodat ik alvast inzicht heb in wie jullie zijn en wat de uitdaging is. Op deze manier kan ik me goed voorbereiden op het consult en kunnen we onze tijd maximaal benutten.
- Ik kom naar jullie toe, mijn werkgebied is tot maximaal 30 minuten rijden vanaf Bladel. Buiten Bladel reken ik een reiskostenvergoeding van €0,29 per kilometer.
- Tijdens het consult gaan we samen de diepte in en gaan we op zoek naar de oorzaak en wat nodig is om ervoor te zorgen dat jouw hond zich beter gaat voelen.
- Binnen 5 werkdagen ontvang je van mij jullie eigen plan op maat. Hierin kun je alles wat we besproken hebben nog eens rustig nalezen. Alle adviezen en eventuele oefeningen staan hierin helder beschreven zodat je zelf de eerste stappen kunt zetten.
- Wil je graag samen met mij aan de slag? Dan is het mogelijk om één of meerdere vervolgconsulten in te plannen.
Los adviesconsult
- Voorbereiding middels uitgebreid intakeformulier
- Consult aan huis van +/- 1,5 tot 2 uur
- Je ontvangt een plan op maat en gaat zelf aan de slag met alle adviezen
- Support via e-mail tot 6 weken na het laatste consult
- Exclusief reiskosten van 0,29 per kilometer vanaf Bladel
119,-
Vervolgconsult
- Consult van +/- 45 tot 60 minuten aan huis, in de buitenlucht of op mijn locatie
- Zelfstandig én samen met mij aan de slag met jullie eigen plan op maat
- Support via e-mail gedurende onze samenwerking en tot 6 weken na het laatste consult
- Exclusief reiskosten van 0,29 per kilometer vanaf Bladel
59,-
Reviews
Vragen die je misschien nog hebt:
Ja zeker! Bij elke leeftijdfase kun je als hondeneigenaar weer voor andere uitdagingen komen te staan. Je ontvangt een advies wat is gericht op jullie individuele situatie. De leeftijdsfase van de hond nemen we daar uiteraard in mee.
Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien dat er honden in allerlei soorten en maten zijn met een compleet verschillend uiterlijk. Er bestaan zo’n 350 erkende hondenrassen en dan zijn er nog een heleboel variaties in de vorm van kruisingen. Deze verschillen in rassen zijn er niet voor niets. Behalve dat mensen honden fokken op uiterlijke kenmerken, karakter en gezondheid, zijn honden ook gefokt voor specifieke doeleinden. Retrieven, jagen, speuren, waken en verdedigen, drijven… Dit zijn slechts een paar voorbeelden van eigenschappen die diep verankerd kunnen zitten in het DNA van bepaalde rassen. Bij het ene individu zal dit meer tot uiting komen dan bij de ander. Raseigenschappen zijn zeker van belang. Ieder ras is welkom. Ik sluit geen rassen uit.
Absoluut! Ik zou het zelfs van harte toejuichen. Vaak worden hondentrainers of gedragsspecialisten pas benaderd op het moment dat er al problemen zijn. Hoe mooi zou het zijn om preventief te werk te gaan en samen te zorgen voor een goede start? Hondeneigenaren gaan vaak snel naar de hondenschool om de hond allerlei dingen te leren, maar besef hoe groot de overgang kan zijn van het nest en de fokker naar de nieuwe situatie! Ook voor een herplaatser is de overgang vaak erg groot en overweldigend. Mijn focus ligt daarom meer op elkaar leren kennen, de hond leren lezen, vertrouwen opbouwen, thuis voelen en stevig op de pootjes komen staan.
Het klopt dat er hondentrainers zijn die beweren dat ze in één uurtje een gedragsprobleem op kunnen lossen, een zogenaamde “quick fix”. Dit gaat vaak gepaard met trainingstechnieken waar ik niet achter sta omdat ze schade toebrengen aan het welzijn van de hond. Denk aan de filmpjes die je online wel eens ziet van uitvallende honden die een sliplijn (wurgtouw) om krijgen en zich “ineens” voorbeeldig gedragen. Zo werk ik absoluut niet. Gedrag is slechts het topje van de ijsberg. Het komt voort uit een emotie of een behoefte. Als we willen dat de hond zich beter gaat voelen en als we succes willen behalen op de lange termijn, zullen we daarmee aan de slag moeten. Net als bij therapie voor mensen kost dit tijd en inzet, en niet alles is maakbaar. In deze blog ga ik dieper in op quick fixes en waarom ik er niet mee werk.
Tijdens en na een consult kan ik jou wel de tips en tools geven zodat je zelf aan de slag kan om aan de oorzaak van het probleem te werken. Mocht je graag een stok achter de deur willen en samen met mij aan de slag willen, dan kun je altijd één of meerdere vervolgconsulten los afnemen.
Wanneer ik denk dat er sprake is van pijn of ongemak, verwijs ik jullie ALTIJD door naar een (medisch) specialist. Pijn of ongemak kan een oorzaak zijn van een gedragsprobleem of een bepaald probleem versterken. Ons lontje wordt ook korter wanneer we ons lichamelijk niet lekker voelen. Dat je het niet ziet, betekent niet dat het er niet is. Honden zijn meesters in het verbergen van pijn of ongemak, dat zit in hun natuur. Het kan dus nodig zijn om eerst pijn of ongemak uit te sluiten of een behandeling te starten, alvorens of naast dat we aan de slag gaan met de gedragsbegeleiding.
Als ik van mening ben dat een welzijnsgerichte collega met een bepaalde expertise jullie beter kan helpen dan ik, dan zal ik hier direct open en eerlijk over zijn. Problematiek waar ik je op dit moment (nog) niet bij kan helpen zijn verlatingsangst en problemen tussen hond en kind. Ik ga gratis en vrijblijvend met je op zoek naar een goede professional die je hier wel bij kan helpen.
Wanneer ik twijfel over de geschikte aanpak schroom ik niet om hulp of advies te vragen bij een collega of door te verwijzen (uiteraard gaat dit altijd in overleg!)
Ik werk heel graag samen met collega’s met verschillende expertises. Denk daarbij aan een hondenschool waar zonder dwang en druk plezier gemaakt wordt, collega’s met een snuffeltuin, orthomoleculair therapeuten, voedingsdeskundigen, verlatingsangst-experts, osteopaat, natuurgeneeskundig specialist maar ook dierentolken, zodat we optimale begeleiding kunnen bieden aan jouw hond.
Teamwork makes the dream work!