Een sociale wandeling is een stressarme wandeling in een gecontroleerde setting. Er wordt gewandeld in kleine groepjes of duo’s en tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de sociale vaardigheden van de honden.
Sociale wandelingen zijn geschikt voor alle honden, maar met name voor honden die andere honden spannend vinden of onzeker zijn, over-enthousiast of hyper kunnen reageren en voor het socialiseren van puppy’s. Tijdens een sociale wandeling leren de honden sociale vaardigheden en om in de omgeving van andere honden te zijn zonder dat ze “iets” met de andere hond(en) moeten. Dat “iets” kan bijvoorbeeld uitvalgedrag zijn, op andere honden af willen stormen of juist plat gaan liggen.
Om te profiteren van het therapeutische karakter van een sociale wandeling wordt er altijd gewerkt onder de stressdrempel van de honden. Afstand speelt hierin een cruciale rol.
Voor sommige honden kan dit betekenen dat de startafstand 100 meter is, voor andere honden is dat 5 meter. Om dit goed in te kunnen schatten is kennis nodig van de stresssignalen en de stressdrempel van je eigen hond. Wanneer je te dichtbij een spannende prikkel bent, maakt het lichaam van de hond stresshormonen aan, klaar voor actie/reactie. Een hond die over de stressdrempel is, is bezig met overleven. Dit wil je tijdens een sociale wandeling altijd voorkomen!
Omdat een sociale wandeling een gecontroleerde setting heeft, is het een veilige leeromgeving, voor hond en eigenaar. Je maakt namelijk duidelijke afspraken met elkaar. Een sociale wandeling kan onder begeleiding van een trainer/gedragsspecialist of kan door eigenaren zelf opgezet worden. Maar waar dien je dan allemaal rekening mee te houden?
Locatie
Kies een prikkelarme omgeving. Ga dus niet in een druk bosgebied, woonwijk of hondenpark wandelen. Denk bijvoorbeeld aan een industrieterrein buiten werkuren of tussen de weilanden. Het kan prettig zijn voor honden om af en toe “uit beeld” te kunnen gaan, op deze manier kunnen ze een pauze nemen. Denk bijvoorbeeld aan een bosjes of een geparkeerde auto.
Denk ook na over waar je afspreekt met elkaar. Parkeer bijvoorbeeld niet naast elkaar. Zorg dat je bij aanvang en vertrek ook voldoende afstand kunt houden of zorg dat iemand al eerder aanwezig is en alvast op gepaste afstand kan staan. Sommige honden vinden het ook prettig als ze van te voren even kunnen landen in een nieuwe omgeving. Hou hier rekening mee als je denkt dat jouw hond dit nodig heeft en stem dit met elkaar af.
Beloning
Zorg voor een beloningstasje met voertjes van hoge waarde om jouw hond te belonen wanneer hij goede keuzes maakt. Kies iets wat jouw hond echt mega lekker vindt en wat makkelijk eetbaar is. Dus geen saaie brokjes maar bijvoorbeeld roerei, mini blokjes kaas of worst, kipfilet etc. Neemt jouw hond ineens geen voertjes meer aan tijdens de sociale wandeling? Dan kan dit een indicatie zijn dat jouw hond de situatie te spannend vindt. Je vergroot dan de afstand.
Wandelmateriaal
Voor de wandeling gebruiken we bij voorkeur een Y-tuig met een lange, vaste lijn van bij voorkeur 5 meter. Dit is een geschikte lengte om de hond goed te kunnen hanteren maar ook voldoende bewegingsvrijheid te geven zodat hij op een natuurlijke manier kan communiceren. Probeer te zorgen dat de lijn ontspannen blijft. Trekt jouw hond aan de lijn (meer dan anders?) Ook dit kan een indicatie zijn dat jouw hond stress ervaart en dat de afstand dus te klein is.
Communicatie
Om goed met elkaar te kunnen communiceren zijn walkie talkies enorm handig. Je kunt ook de spraakfunctie van Whatsapp op je mobiele telefoon gebruiken. Omdat je soms op (grote) afstand loopt van elkaar, kan dit nodig zijn om onderling af te stemmen. Je kunt elkaar dan ook informeren wanneer er iets of iemand tegemoet komt. Of wanneer je de afstand aan wil passen.
Afstand
Zoals ik al aangaf is het enorm belangrijk om onder de stressdrempel van beide honden te blijven. Better safe then sorry. Begin dus liever te ver weg dan te dichtbij. Je kunt de afstand altijd nog verkleinen. Denk ook na over de manier waarop je gaat lopen. Loop je voor/achter elkaar aan? Of ga je juist parallel van elkaar lopen? Wissel bij voorkeur af zodat de honden in elkaars geurspoor kunnen lopen en op deze manier informatie op kunnen doen.
Blijf je hond goed observeren om te bepalen of je hond nog oké is met de situatie, maar let ook op elkaar! Loopt iemand voorop en blijft diegene stilstaan omdat de hond zijn behoefte moet doen of een wil snuffelen? Wacht dan even. Vindt jouw hond het moeilijk om te wachten, strooi dan even rustig wat voertjes op de grond zodat je hond even aan het snuffelen is.
Tijdsduur
Hou het liever wat korter dan te lang en hou rekening met de levensfase en eventuele beperkingen van de hond. Een half uurtje tot hooguit drie kwartier is voor gezonde, volwassen honden voldoende.
“Maar er gebeurt dan toch niets?”
Honden leren heel veel door te observeren. Het is een misvatting dat honden altijd maar met elkaar bezig moeten zijn en druk moeten spelen om “sociaal” te zijn. Samen oplopen, snuffelen, vanuit rust en wederzijds respect. Dat is natuurlijk hondengedrag. Echt spelen vindt meestal alleen plaats tussen honden die elkaar goed kennen.
Mijn eigen hond Sandy en ik hebben enorm veel baat bij sociale wandelingen. Sandy is meerdere keren belaagd door “hij doet niets hoor!” en zelfs een keer aangevallen en gebeten door andere honden. Haar ervaringen met honden zijn dus niet bepaald positief. Zij heeft een grote persoonlijke zone en als andere honden te dichtbij komen, valt ze uit. Sandy had na het bijtincident heel lang geen contact gehad met andere honden. Wij zijn toen sociale wandelingen gaan doen met Stitch. Eerst onder begeleiding van een gedragsdeskundige, later zijn we hier op eigen initiatief mee doorgegaan.
Stitch vind andere honden ook erg spannend door negatieve ervaringen en uit dit door te bevriezen. De eerste keer begonnen we op zo’n 100 meter afstand. Na ongeveer 8x wandelen waarbij we de afstand steeds een beetje konden verkleinen (op het tempo van de honden) konden ze bij elkaar en uiteindelijk zijn Sandy en Stitch maatjes geworden en wandelen we regelmatig samen.
Sociale wandelingen kunnen dus ook de basis vormen voor nieuwe vriendschappen! Doordat de grenzen van de honden gerespecteerd worden heeft een uiteindelijke ontmoeting een goede basis.
Denk jij dat jouw hond baat kan hebben bij sociale wandelingen en wil je hier graag ondersteuning bij? Dan kan ik je helpen! Een sociale wandeling is een perfecte aanvulling op een wandelcoaching of welzijnsadvies. Ik organiseer dan een wandeling met één ander duo en loop met jou en je hond mee. Ik ga je helpen om de stressdrempel van jouw hond te bepalen, lichaamstaal te interpreteren, en ik geef ik jou de handvatten om daarna eventueel zelf aan de slag aan de slag te gaan.
Liefs, Margot
Deze blogpost is met liefde en zorgvuldigheid geschreven door Margot Tiemessen, Indigo Hondenwelzijn. Het delen of verspreiden van deze informatie zonder bronvermelding is niet toegestaan.